Mikä on vesiputkien käyttöikä omakotitalossa?

10.02.2015

Jaa artikkeli:

Vesiputkien käyttöikä on omakotitalossa 25–40 vuotta. Tuoreiden tilastojen mukaan käyttövesiputken aiheuttama vesivahinko sattuu keskimäärin, kun putki on 28 vuotta vanha.

Mikä vaikuttaa käyttövesiputken kulumiseen?

Monet tekijät vaikuttavat käyttövesiputkien kulumiseen, minkä takia tarkkaa käyttöikää on vaikea arvioida. 

Korroosio eli metallin ruostuminen on vesiputken pahin vihollinen. Ennen 90-lukua rakennettujen omakotitalojen vesiputket ovat lähes poikkeuksetta kupariset tai rautaiset. Nykyään käytetään komposiittiputkea, jotka kestävät jopa 50 vuotta eivätkä ne ruostu

Korkea, jopa 5–8 baarin sisäinen vedenpaine rasittaa käyttövesiputkia jatkuvasti. Lisäksi hetkelliset paineiskut rasittavat putkia päivittäin. Paineiskut syntyvät, kun vesihana suljetaan ja veden virtaus lakkaa. 

Kondenssivesi eli ilmassa tiivistyvä kosteus syö putken ulkopintaa. Ahtaissa rakenteissa syöpyminen voi olla tavallista nopeampaa, jos kiertoilma ei pääse kuivattamaan putkea. Lämpötilan vaihtelusta johtuvat lämpölaajenemiset vaikuttavat myös vesiputkien käyttöikään.

Asennusvaiheessa tehdyt rakennusvirheet ovat myös valitettavan yleisiä putkirikkojen aiheuttajia.

Käyttövesiputken rikkoutuminen on vesivahingoista pahin

Putken rikkoutuminen voi aiheuttaa kauaskantoisen ja kalliin vahingon. Pahinta on, jos putken rikkoutumista ei heti huomaa ja vettä pääsee virtaamaan vapaasti kuutiokaupalla. Vesi tuhoaa vaivatta sekä talon rakenteet että kodin huonekalut.

Vesivahinko tietää paljon asiointia eri tahojen kuten vakuutusyhtiön ja paikallisen putkiliikkeen kanssa. Rakenteiden kuivaamiseen saattaa kulua viikkoja ja asukkaat saattavat joutua asumaan sijaismajoituksessa. 

Riippuen kotivakuutuksen laajuudesta, vakuutusyhtiö korvaa osan vahingosta ja sen aiheuttamista kuluista. Omavastuu on tyypillisesti ainakin muutaman sadan euron luokkaa. Vakuutuksen ulkopuolelle jää yleensä kodin irtaimisto ja esimerkiksi hajonnut tiskikone.

Kotivakuutus korvaa äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, mutta jos vesivahinko johtuu omistajan huolimattomuudesta, saattaa omistaja joutua ensisijaiseksi maksumieheksi.

Vesiputkien kunnon arvioiminen

Vesiputkien kuntoa on vaikea arvioida itse, koska ne sijaitsevat suurelta osin piilossa talon rakenteissa. Varmin ja helpoin tapa on tilata asiantuntijan tekemä kuntokartoitus.
LVIturva tekee kuntokartoituksia maksutta omakotitaloihi, joiden putkisto on yli 25 vuoden ikäinen. 
Alla olevasta taulukossa on suuntaa antavat arviot eri putkien käyttöiästä.

Putki

Käyttöikä

Lämpökanaalit ulkona

20

Lämpöjohdot rakennuksessa

30–50

Valurautapatterit

50

Levypatterit

30

Lämpöjohtopumput

15

Paisuntasäiliö

30

Lämmityksen säätölaitteet

15

Linjasulkuventtiilit

< 25

Patteritermostaatit

10

Kaukolämmön alajakokeskus

< 20

Käyttövesiputket rakennuksessa

30

Viemärit rakennuksessa

30–50

Sekoittimet

10

Wc-kulhot

20

Muut vesi- ja viemäripisteet

30

Lähde: taloyhtiö.net

Tilaa tästä LVIturvan maksuton käyttövesiputkien kartoitus tai viemärin kuvaus. Tilaus ei sido mihinkään.

 

Jaa artikkeli:

Aiheet

Mitä omakotiasujan tulisi tietää putkiremontista? Lataa maksuton opas!

Oppaasta selviää, mitä omakotitalon putkiremontti maksaa, miten minimoit talosi vesivahinkoriskin sekä 10 muuta hyödyllistä seikkaa.

Jätä sähköpostisi alle

Lähetämme samalla sinulle kiinnostavan jutun kerran kuussa. 
Voit perua tilauksen helposti koska tahansa.